Naujienos

„Realco“ apie pirminę sostinės NT rinką: pardavimai – nedideli, sandėlis pildosi lėtai

Grįžti į naujienų sąrašą

Vienos didžiausių Lietuvos nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovių „Realco“ duomenimis, šių metų lapkričio mėnesį Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti 186 būstai, iš kurių 51 ekonominiame, 104 vidutiniame ir 31 prestižiniame segmente, fiksuoti 35 nutraukimai. Nedideli pardavimai ir lėtai besipildantis būstų sandėlis signalizuoja apie ramybę rinkoje.

„Lapkritį, kaip ir spalio mėnesį, pardavimų apimtys išliko panašios - per mėnesį sostinėje vidutiniškai parduodama iki 200 būstų“, – komentuoja bendrovės „Realco“ vadovas Julius Dovidonis.

Per šių metų lapkritį Vilniuje parduoti 186 būstai yra beveik perpus mažiau nei tuo pačiu laikotarpiu rekordiniais 2021-aisiais, kuomet buvo parduota 311 būstų.

Dauguma projektų – nepradėti statyti

Jei praėjusių metų lapkričio duomenimis, 30 proc. Vilniuje parduodamų būstų buvo dar nepradėti statyti, 41 proc. buvo tuo metu statomi, o 29 proc. – jau pastatyti, tai šiemet persvara nepradėtų statyti būstų pusėje – dar ryškesnė. 

Skaičiuojama, kad Vilniaus pirminės rinkos sandėlyje šiuo metu yra maždaug 3449 būstai, iš kurių 1861 (54 proc.) – nepradėtuose statyti, 802 (23 proc.) – statomuose ir 786 (23 proc.) – pastatytuose projektuose.

Pirminėje Vilniaus NT rinkoje pirkėjai šiuo metu gali rinktis būstus 114-oje projektų. Lapkritį rinkoje pasirodė 2 nauji projektai ar jų etapai, kurie rinką papildė 214 būstų.

Pasak eksperto, nors pirminėje NT rinkoje vis dar gana ramu, pastebima tendencija – grįžtantys pirkėjai, kurie galimybe įsigyti būstą domėjosi prieš keletą mėnesių.

„Matome, kad yra pirkėjų, ateinančių su užklausa dėl konkretaus projekto ar būsto, dėl kurio jau teiravosi prieš kelis mėnesius. Jie išnaudojo rinkos ramybės periodą žvalgybai, tikėdamiesi daugiau aiškumo dėl ekonominės situacijos, palūkanų normos, energetinių kaštų. Nemaža dalis sulėtėjus rinkai tikėjosi ir kainų kritimo“, – komentuoja J. Dovidonis.

Vadovas atkreipia dėmesį, kad tai yra pirkėjai, kurie būsto ieško sau ir dažniausiai jiems jo reikia dabar, kas reiškia, kad dairomasi į pastatytus projektus. Pastarųjų pasiūla Vilniaus pirminėje NT rinkoje drastiškai sumažėjusi.

Šiuo metu bendrovės sandėlyje yra 119 būstų ir komercinių patalpų, iš kurių pastatyti – 62.

„Realco“ rinkai siūlo paskutinius būstus jau pastatytuose projektuose „7 vakarai“ ir „Go Life“. Taip pat neseniai pradėjo statybas ir pardavimus aukštesnės klasės projekte „Vileišio 27“.

Grįžti į naujienų sąrašą